Az Artista, aki kabátra tette a Kis Herceget

Puskin utca 19:  gyönyörű neogótikus palotaépület, ahol nem csak lakások, irodák találhatók, de az Artista első showroomja is, mégpedig a márka 1993-as alapítása óta.

Imre Katalin, Rácz Nóra és Stampf Katalin alapító designerek ragaszkodnak a helyszínhez ugyanúgy, mint az Artista legfontosabb stílusjegyeihez. Két évtizede a márka a letisztult, laza elegancia mesterfoka: funkcionalitás a maximumon, vegyítve az ikonikus finom esztétikával, távol-keleti motívumokkal, szokatlan anyagpárosok és művészi grafikák duójával.

kep1_2.jpg

Szabad szelleműség és szigorúság, tradíció és innováció, kifinomultság és lezserség, népi motívumok és szuperminimál szabás: az ellentétpárok szerelmese, az Artista igazi urbánus, sportos részletekben gazdag, nem csak szép, hanem mögöttes tartalmat rejtő kollekciókkal kényeztet el minket évről évre.

Nem meglepő, hogy a márka sikere kinőtte az országhatárainkat: összesen 9 magyarországi üzletük mellett számos nemzetközi webshopban vásárolhatunk egy-egy Artistát magunknak, továbbá a márka kollekciói Bécsben két showroomban is megtalálhatók.   Állandó szereplői a budapesti és bécsi Fashion Weeknek.

kep3_2.jpg

Az Artista designereinek célja a kezdetektől egy sajátos, rájuk jellemző egyedi image, hangulat kialakítása. Ruháik egyensúlyt teremtenek a luxus és a sportos, laza nappali viselet között, amelyeket bármilyen alkalomra kellően különlegessé lehet emelni. Tiszteletben tartják a klasszikus, hagyományos szabást, ezeket a vonalakat kortárs városi viseletbe ültetik át úgy, hogy újszerű értelmezésben extrém vonalakkal párosuljanak. A hagyományos japán stílus a szövetek és az arányok színeiben továbbra is az egyik fő inspiráció a tervezők számára, de ugyanúgy ők azok, akik például egy kabáton jelenítették meg a Kis Herceget.

kep4_1.jpg

A kiemelten fontos környezettudatosság az Artistánál nem csak elhatározás szintjén jelenik meg: saját, budapesti varrodában készülnek a mintadarabok és egyedi megrendelések, a gyártás pedig külsős szakemberek segítségével, szintén helyben valósul meg. Kizárólag kisszériás gyártás történik, sosem készülnek nagy sorozatok: ezzel sem terhelik a környezetet.

kep2_2.jpgAz álomszép, könnyed és lazán elegáns ruhák mellett több, mint tíz éve kiegészítők is készülnek a márkánál: először csak egy kollekció kiegészítéséül terveztek néhány táskát, de vevői nyomásra, mivel hatalmas siker lett ez a vonal, ma már külön ág az „Artista kiegészítő”.

A minta nélküli, „basic” darabok mellett nagy sikerrel készülnek képzőművészek alkotásait megjelenítő táskák (és például pénztárcák) is. Szerepelt már Artista táskán Gaya Arutyunyan, grúz festő és zenész, Ludovic Thiriez (az ő műveivel díszített buboréktáskák és shopperek várhatók a Wampon!), vagy például a 2022-23 őszi-téli kollekció ihletője, Sarah Arnet.

kep5.jpg

Klasszikusok munkáit is szívesen használják: először Bécsben kérte föl a tervezőket Leopold Múzeum, hogy a múzeumshopba készítsenek Egon Schiele alkotásaival dekorált kiegészítőket, ruhákat. Később ezeket az alkotásokat Budapesten is meg lehetett vásárolni az itthoni Schiele-kiállításon.

Jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában, a Ludwig Múzeum Shopjában, a Kiscelli Múzeum Shopban és a Műcsarnokban kaphatók a múzeumok felkérésére készített pénztárcák, telefontartók, stb Szinyei Merse Pál, Rippl-Rónai, Csontváry, Brueghel és Goya műveinek felhasználásával.

A táskák és hátizsákok funkcionálisan illeszkednek a mindennapjait a városban dinamikusan élő nők ruhatárához. Mivel a tervezők maguk is biciklivel járnak, a hátizsákok a saját tapasztalataik alapján alakulnak, méreteződnek át, hogy a használójuk a lehető legjobban érezze magát viselésükkor.

 Slow fashion az idei divatban 

Az Artistától elvárt szimbolikus jelentéstartalom a 2022-2023 őszi-téli kollekcióban is megjelenik, koncepcióban, mintában és szabásban is. Igazi slow fashion darabok találhatók a kollekcióban, amelyekkel különleges kapcsolatot ápolhatunk. Szerencsét hoznak, megvédenek és inspirálnak, bátorítanak, hogy kifejezzük legszebb valóságunkat. A kollekció alapgondolata a  pozitív gondolkodás és az önerő gyakorlása – annak a hitnek az erősítése, hogy a megerősítésekkel alátámasztott pozitív mentális attitűd bármiben sikert ér el.

kep6.jpg

A ruhák és kiegészítők segítségével a tervezők a jelenünket szeretnék úgy formálni, hogy a lehető legpozitívabban tudjunk hatni a jövőnkre.A kollekcióhoz a nyomatokat a designerek Sarah Arnett brit művésznővel együttműködésben tervezték. Arnett műveit a növényvilág, az állatvilág, a film, a költészet, az építészet és az utazás befolyásolja, esztétikája kalandok, színek és minták koktélja: egy fantáziastílus, amely egy elkényeztetett paradicsomba enged, és olyan érzést kelt nézőjében, mintha a földi álomból ébredt volna fel.  A pozitív gondolkodás mellett a pozitív dolgok bevonzása is abszolút működik a tervezőtriónál: két évtized után már olyannyira kitalálják egymás gondolatait, hogy a kollekció készítésekor, amikor Imre Katalin és Rácz Nóra megkezdte a tervezést az asztrológia, pozitív jövőkép és jóslatok tematikájával, ezzel párhuzamosan, anélkül, hogy egyeztettek volna, Stampf Kati ékszerkollekció tervezésébe kezdett ugyanezzel a harmónia, életenergia növelése és boldogságkeresés tematikával. A pici bolygókat tematizáló, pozitív energiát hordozó Aventurindesign ékszerkollekció ezzel a céllal készült el, a 2022-23 AW minden darabjával harmóniában, bár a tervezők nem tudtak egymás terveiről. 

kep7.jpg

Elegancia és könnyedség, több évtizedes munka és hipertrendi megközelítés, egymás gondolatának mesteri átérzése…

Még sok-sok sikeres évet, kedves Artista!

A bejegyzés trackback címe:

https://gatieszter.blog.hu/api/trackback/id/tr8817781574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása