Tavaszi trend: ékszerek betonból

Hideg, kemény, és „elnyűhetetlen”: a betonról általában elsőként eszünkbe jutó tulajdonságok. Nem éppen egy-egy finom, nőies ékszer képe ugrik be elsőként, ha erre a kemény és „férfias” anyagra gondolunk.

Manapság azonban a beton kifejezetten divatos alapanyaggá vált: készülnek belőle az építészeti elemek mellett- dísztárgyak, lakberendezési tárgyak, de akár virágkaspók, borosdugók, sőt, például tojástartó  és sakktáblák is.

Az ékszerkészítők számára is kifejezetten izgalmas alapanyag a beton: az időtálló, jól alakítható, minimalista anyagból lágy és nőies darabok készülnek a kortárs designerek műhelyében.

Íme három, nagyon is „csajos” designer, akik imádnak beton alapanyaggal dolgozni:

 

Praktikum és kifinomultság –Bibeton

Változatos, színes ékszerek, betonban elmesélve. Pasztell imádat, minimalizmus, geometrikus formák és letisztultság: férfiasság és nőiesség a maximumon Mészáros Orsi ékszeriben.

Orsi, a tervező így mesél márkájáról:

„Mindig is betonközelben voltam, hiszen otthon láttam, hogy apukám hogyan készít el egy-egy járdát, kocsilejárót. Aztán évekkel később az öcsém a betont belső terek díszítésére használta fel. Egy hirtelen támadt ötlet kapcsán fogalmazódott meg bennem, hogy esetleg ezt az anyagot lehetne ékszereknél is használni. Igazából egy véletlen folytán találtam rá egy olyan gyűrűre, amiből kiesett a kő, így azt betonnal pótoltuk, ami azóta is megvan. Ma pedig már szinte csak betonból készítek ékszereket.

bibe1.jpg

A »bibe« egy női szimbólum, ami a termékenységre asszociál, de egyben egy szójáték is: Bijoux beton, Bibeton.

A finom beton végtelen formázási lehetőséget rejt magában. Minden ékszer öntéses technikával kézzel készül, ettől lesz egyedi és megismételhetetlen.  A „Bibeton betonja” könnyű és jól formázható, de természetesen rendelkezik a hagyományos beton előnyeivel is: érdes a textúrája, ettől olyan egyedi minden belőle készített ékszer. Jól színezhető, bármilyen szín előállítható belőle. A geometrikus, szögletes formák jól állnak az anyagnak, színekkel kombinálva pedig kisimulnak az élek.

bibe2.jpg

Minden ékszer öntéses technikával kézzel készül, ettől egyedi és megismételhetetlen. A csiszolásos technika által a homokos réteg alól színes kavicsok kerülnek felszínre. Ezek az apró szemcsék és kövek, hosszú utat tettek meg, hogy aztán új szerepben tündököljenek egy fülbevaló, vagy medál ékeként. Ez az, ami talán az egyik legnagyobb szépsége ennek a munkának, életre hívni a természet elfeledett ékköveit”.

 Legszebb emlékeink betonölelésben   -Newaccent, Fülöp Erika

„Hozz egy marék homokot, apró kavicsokat a kedvenc nyaralóhelyedről és örökre megmaradó beton ékszert készítek belőle” –íme Erika és a New Accent mottója. Hiszen utazásaink során mindannyian gyűjtöttünk már izgalmas és szép felületű kavicsokat, de ezek egy idő után általában elkallódnak, nem is emlékszünk rá, hogy melyikük honnan érkezett. Erika és a New Accent viszont csodás formába önti őket, sokkal személyesebbé téve így például a kedvenc balatoni, vagy tengerparti strandunkon gyűjtött homokból, esetleg egy számunkra romantikus helyszíről hozott kavicsból készült, egész évben viselhető ékszert.

Erika darabjaihoz a legszebb mélyfekete, apró szemcsés felületű homok Izlandról érkezett, de készített már ékszert a perui tengerpartról, vagy a kamcsatkai félszigetről hozott alapanyagból is. Volt, aki Mongóliából, a Góbi sivatagból hozott haza több kiló homokot, sőt, készült már jegygyűrű is homokból, azaz belőle betonból, természetesen a pár számára kedves helyszínről. 

new1.jpg

A New Accent csiszolt beton ékszerek felületét is homokszemek és apró kavicsok metszete díszíti. Az acél keretbe kötött beton felületének csiszolása során pedig láthatóvá válik a különleges alapanyag belső szerkezete, mintázata. Ezt a titkos, rejtett világot mutatják meg Fülöp Erika ékszerei.

A New Accent ékszerek nem homogén szürke vagy festett felületűek, hanem a betont alkotó kavicsok látszanak metszett felülettel. Minden egyes darab mintázata egyedi, amely csak a csiszolás után válik láthatóvá. Ha pedig az öntés folyamatakor színes homokot (például dekorhomokot) kever a betonhoz Erika, akkor csiszolás révén ez is megjelenik, és színes felületet ad a betonnak.

Erika már gyerekkorától kezdve kreatív, alkotó kedvű és imádja az ékszereket.

„Mindig szerettem minden alkotó jellegű tevékenységet, különösen az ékszerkészítést. –meséli Erika- Mindenféle létező alapanyagból ékszert fabrikáltam amihez csak gyerekként hozzáférhettem egy átlagos háztartásban. Az alkotás lehetőségét kerestem a jövendő szakmámban is, ezért jelentkeztem a Műszaki Egyetem Építészmérnöki karára. Építész hallgatóként rengeteget foglalkoztam a betonnal, kezdve a vasbeton szerkezetek méretezésétől az építőanyag labormunkákon át a kivitelezés szervezéséig.

new2.jpg

Amikor elhatároztam, hogy a beton ékszerek készítése lesz az én utam, kísérletezni kezdtem. Fél év telt el a kereséssel, kutatással, a megfelelő technológia kidolgozásával, mire az első, jó minőségű és szép betonékszerem elkészült. Azóta is örömmel és boldogsággal tölt el az ékszerek készítése. Általában a minimál stílust kedvelő nők és férfiak szeretik legjobban a New Accent ékszereket, akik az urbánus, vagy indusztriális irányokat kedvelik.

Szerintem a beton és az acél uniszex anyagok, ezt a férfivásárlóim száma is igazolja. A nőiesebb kerek formák mellé örömmel készítek férfiak számára is egy kicsit szögletesebb formavilágú kollekciókat is.

 

Autodidakta légiesség a meditáció békéjével:  Zsanettkincses jewelry art

Zsanett márkája eredetileg egy családi vállalkozásból nőtte ki magát: designerré válásában nagy szerepe volt a testvérének és párja vállalkozásának. A 3D betonburkolatokkal foglalkozó vállalkozásban az alapanyag és az eszközök is adottak voltak a kísérletezéshez.

Az első Zsanettkincses alkotásokat a természet ihlette: a gyerekekkel a napi séták során gyűjtött csigák, levelek, csiszolt ásványok alakjaiból készített a tervező önthető formákat. Az úttörő kísérletezések során kezdtek kibontakozni a beton alapanyag végtelen lehetőségei… Az elmúlt 7 évben pedig Zsanett mestere lett a finombeton megmunkálásnak.

zsan1.jpg

Napjainkban a szentendrei designer színezett finombeton ékszereit és használati tárgyait (ezek főleg kaspók és mécsestartók) finom pasztell színek, simára csiszolt felületek és origamiszerű, sokszögű, geometrikus formák jellemzik. Ékszerkínálatában találhatunk légies, láncra szerelt, változatos formájú medálokat, matt és csillogó, üveglencsés fülbevalókat, valamint gyűrűket is, amelyek egymással is szépen kombinálhatók.

„A mai napig meg tud lepni, hogy milyen sokszínű az anyag, és mennyi arca van. Szeretem kombinálni a különböző technikákat, és a betont, mint alapanyagot, főként műgyantával”-meséli Zsanett. „Nagyobb tárgyaknál, például lakberendezésban szeretem a nyers szürkét használni, olyan szépen kijön így a beton anyagstruktúrája. Kisebb ékszereknél megengedem magamnak a színek bátrabb használatát”.

zsan2.jpgZsanett betonmárkája az egyik legfinomabb a betonékszerek és kiegészítők között. Különösen finom felületekkel dolgozik, a tömör és nehéz anyag szinte légiessé válik a kezében. Művei gyakran világos, vagy pasztell színűek, a formák szépen részletezőek és simán illeszkednek bármilyen interiőrbe, vagy éppen a kecses női kézre, nyakra...

Pasztell kifinomultság és férfias erő: éljenek a beton ékszerek!

A bejegyzés trackback címe:

https://gatieszter.blog.hu/api/trackback/id/tr1017809883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása