Könnyedség és katonás rend –GRAJNAI, a divat virágkötője

Letisztult, játékos, szexi, légies – mindez egyszerre jut eszembe, amikor belépek Rajnai Gábor icipici budai üzletébe.

Liziantuszok és pampafű, óriás rózsák, liliomok, csipkebogyó és tökök –egytől egyig mind magyar termelők kertjéből.

Gábor, a nagybetűs floral artist természetesen egy csokorral vár rám: mindössze öt szál borvörös rózsa, grafitszürke papírban, szalmakötéssel – a végtelenségig egyszerű, tökéletesen kifinomult kompozíció.

Aztán megcsodálom, amiért tulajdonképpen jöttem: egy formabontó és egyedülálló együttműködés keretében ugyanis a Budapest Fashion Weeken megjelenő három magyar top tervező alkotásainak inspirációjára készített Gábor növénykompozíciókat.

A designer műveket, azaz a ruhákat és táskákat a hozzájuk készített virágkompozíciókkal együtt a divathét végéig bárki megnézheti a GRAJNAI üzletben.

kep4.jpg

Amíg kifaggattam Gábort a divatról és virágokról, addig természetesen egyfolytában járt a keze: egy meseszép óriáscsokor született a beszélgetésünk alatt.

-Mesélj kérlek a kollaborációról!

-Három kiváló tervező alkotását választhattam az együttműködéshez. Ahogy végignéztem a divathét és az összes tervező weboldalát, mindössze pár perc alatt, szinte első látásra tudtam, hogy kik azok a designerek, akikkel mindenképpen szeretnék együtt dolgozni.

Jelenleg a kirakatban Molnár Nini égszínkék szőrös Pombag táskája látható, amelynek különleges textúrája rögtön megihletett a növény installációm készítéséhez. Közös pont a tervezővel, hogy mindketten évekig éltünk Angliában, ugyanakkor Nini is kizárólag hazai gyártásban készíti alkotásait. Az én üzletemben is törekszem a virágokat, növényeket, sőt még a kaspókat és vázákat is csakis hazai forrásból beszerezni. Nini Pombagje remek kiegészítő, letisztult és elegáns. Meglátva a táskát, rögtön a pampafű jutott eszembe: csodás kiegészítő növény, de nélküle nem teljes a csokor. Igyekeztem koncepcióban, sőt még a textúrában is megjeleníteni azt a szofisztikált egyediséget, amelyet Nini táskája képvisel.

A táska mellett Tomcsányi Dóri tölgylevél mintás kollekciója is azonnal megérintett. Bár elsőre klisének tűnhet ősszel a tölgyfalevelek használata, mégis elképesztően izgalmasan és innovatívan megjeleníthető. Dóri ruhái egyébként is mindig hordoznak egy sajátos „friss retro” feelinget, ezt igyekeztem visszaadni a virágkompozícióval is, amely (ennyit elárulhatok) egy látványos, monumentális, levelekből készített szoknya lesz. Egyébként szerelmes vagyok a formákba, a sziluettekbe és a térhatású megjelenítésbe. Bár nagyon szeretek például festeni, mégis elsősorban 3 d-ben gondolkodom, sokkal inkább tér kompozíciókat készítek, mint bármilyen „kétdimenziós” alkotást. Azt pedig említenem sem kell, mennyire szimpatikus számomra, hogy a TOMCSANYI brand minden egyes darabja a tervezési folyamat kezdetétől az utolsó gomb varrásáig Budapesten zajlik.

Harmadik alkotásom pedig a Sentiments Couture egy hófehér estélyijének inspirációjára készült. Számomra ez a ruha egy igazi műalkotás, maga a rokokó dekadencia. Kifinomultság, nőiesség, arisztokratikus elegancia –a floral artban mindezt leginkább a könnyed fátyolvirág jelenti nekem, így ennek a rejtélyes, egyszerűnek tűnő, ám rendkívül elegáns, csodás virágnak a főszereplésével készítettem el az installációmat.

A tervezői darabok és a virágkompozíciók is természetesen bárki számára megtekinthetők itt az üzletben. De hogy további izgalmakat tartogasson a kis side eventünk, ezért egy-egy installáció mindössze két napig látható. Hétfőn és kedden Nini táskája, szerdán-csütörtökön a TOMCSANYI tölgylevél-outfitje, pénteken és a hétvégén pedig Joó Beatrix csodás Sentiments Couture költeménye, természetesen a hozzájuk készített installációkkal együtt bemutatva.

kep2.jpg-A mostani együttműködéstől eltekintve is fontos számodra a divat? Esetleg van is kedvenc terveződ, vagy márkád?

-Bár nem követem a szó szoros értelmében vett divattrendeket, a stílus és az egyediség annál fontosabb számomra. Inkább a trenddiktálás érdekel, egyfajta edukáció. Szerencsére a vásárlóim ezt kifejezetten szeretik és igénylik is. Divatban kedvenc márkám a COS, színem pedig a fekete. Az egyszerűséget és egyediséget az öltözködésembe is mindig igyekszem becsempészni. Borzasztóan szeretem például Zsigmond Dóra különleges férfiruháit és egész munkásságát is, ő aztán mindig a trendek előtt jár!

-Egy virágkötőnek van kedvenc virága?

-De még mennyire! Bár igazából napi 24 órában, mindenből inspirálódom, a kedvenc virágom mégis az egyszerű kis kék nefelejcs. Szerény, mégis szerethető kis virág, nagyon szeretem. De kedvelem a dáliát és az ornitogalumot is (ez szintén egy pici fehér virág, a közepe pedig szénfekete). Imádom a hangsúlyos fehér színt a virágkötészetben, itt az üzletben is az egyik falon szinte csak fehér színű virágokat és kiegészítőket láthatsz. A fehér szín mellett imádom Skandináviát is, a hideget, a mínuszokat, havas hegyeket.

Persze a kontrasztokat is kedvelem, ebben az évszakban szeretek olyan kompozíciókat készíteni, amelyek extra színesek, egy igazi őszi erdei séta juthat róluk az eszedbe. Szívesen megjelenítek gyümölcsöket is, főleg a virágdíszeimben. Most ősszel például gyakran használok fügét, és persze tököt, míg télen főleg citromot, májusban pedig epret.

-Mit tanácsolnál, ha csak egyetlen csokrot szeretnék az otthonomba, milyen legyen?

-Nem fogsz meglepődni: a legegyszerűbb. Ősszel csipkebogyó, télen pedig a magyalág az abszolút kedvencem.

kep1.jpg

-Honnan hozod a művészetedet?Gyerekkorod óta jelen van nálatok, vagy te vagy az egyetlen művészlélek a családotokban?

- Én vagyok a „lázadó” a családban, a virágkötő foglalkozásommal (nevet). Igazából a természet szeretete hozott erre a területre, a design és a művészet iránti rajongás pedig több generáció óta jelen van a családunkban. Édesanyám építész, apukám belsőépítész, nagymamám pedig mester cukrász volt Pécs ikonikus cukrászdájában, a Capriban. Bár gyerekkoromban igazi örökmozgó voltam, adott volt, hogy valamilyen vizuális pályát fogok majd választani. Kis kitérőkkel egész életemet a virágok között töltöttem, tökéletesítve a tudásomat, hogy tényleg igazi floral art lehessen, amit a vásárlóimnak nyújtok.

-Szükség is van a kreatív hozzáállásra, hiszen úgy tudom, hogy termelői piacokra minden héten (!) új kollekciót készítesz.

-Abszolút. A Czakó Termelői Piacz az én második otthonom. Minden egyes hétvégén kint vagyok és mind a 350 törzsvásárlóm esetében már messziről tudom, hogy aznap milyen hangulatban van, mit látna szívesen az otthonában, vagy mit vinne ajándékba. Ez a vendéglátó-gondoskodó gén a családból:) Arra is emlékszem, hogy az adott törzsvásárlóm milyen koszorúkat, virágdíszeket stb vásárolt tőlem akár tavaly adventkor, és ehhez párosítva választok neki valami olyasmit, ami igazi kedvenc lehet.

kep3.jpg

-Ilyen munkabírással mégis hány órát dolgozol egy nap?

-Reggel 5kor kezdek és este 7ig minden áldott nap, tehát hétvégén is dolgozom. A fejem olyan, mint egy hatalmas komód több ezer fiókkal, ahol minden nap kinyílik egy pici fiók és abból valami új alkotás születik. Miden részletnek nagyon fontos szerepe van, azt hiszem, igazi maximalista vagyok. A harmónia mellett mindennek katonás rendben kell lennie. A lelkem pedig minden egyes csokromban, koszorúmban és díszemben is ott van.

Mire idáig jutunk a beszélgetésben, megszületik az óriás csokor, egy kedves törzsvásárlónak, aki boldogan viszi ajándékba: egy kis fehér, egy kis pasztell, friss, egyszerű és elegáns –igazi „Grajnais”floral art.

 

További inspiráló tartalmakért keress Facebookon!

Kíváncsi vagy, hogyan készülnek az interjúk? Gyere velem Instagramra!

Ha szeretnéd elsők között olvasni az új tartalmakat, iratkozz fel a gatieszterblog@gmail.com címen!

A bejegyzés trackback címe:

https://gatieszter.blog.hu/api/trackback/id/tr8216720028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása